Turk VPN
VPN nedir
Tarih: 26 Ağustos 2011 Yorum: 0

VPN , Virtual Private Network yani Sanal Özel Ağ anlamına gelir. Ağa bağlı olan kullanıcıların , yazılım veya donanım desteği ile güvenli bilgi alışverişine olanak veren uygulamaların genel adıdır.
Güvenli veri taşıma, yetkilendirme, şifreleme yoluyla bilgi aktarımı ve 3. şahısların aktarılan bilgiye erişimini engelleme gibi özelliklere sahiptir. Genellikle şirketlerin kendi çalışanlarının, korumalı halde kalması öngörülen kaynaklarına erişimi amacıyla kullanılmaktadır.
VPN’in en geniş kullanım alanı ise, filtrelenen içeriğe erişim sağlamasıdır. Firewall ‘ları ve web filtrelerini aşarak, firma veya ülke yönetimleri tarafından kısıtlanan noktalara ulaşıma
imkan sağlar. Bu haliyle de dünya üzerinde Internet’e çeşitli yasaklar getiren ülkelerde kullanım oranı oldukça yüksektir.

VPN , fiziksel olarak aynı özel ağa bağlı olmayan farklı ağlardaki bilgisayarların birbirine yolladıkları veriyi paketleme, sıkıştırma,güvenli yollarla şifreleme gibi teknikleri bir arada kullanarak iletişime olanak sağlar.

VPN Güvenlik Mekanizması

Güvenli bir VPN bağlantısı, paket sniffing önleme, gönderici kimlik doğrulaması yoluyla kimlik taklidine engel olma ve yollanan ağ mesajlarının değiştirilmesini engelleme gibi yöntemlerle tutarlılık sağlar.

Kimlik doğrulama

Güvenli bir VPN tünelinin faaliyeti , kimlik doğrulama işlemini zorunlu kılar.
Kullanıcılar tarafından yaratılan uzak erişim VPN’leri kullanıcı adı-şifre, biometrik doğrulama ve diğer kriptolama tekniklerini kullanabilir.
Ağdan ağa kurulan tüneller ise şifreler veya dijital sertifikalar gibi  sunucuda sabit halde durmakta olan bilgilerin çift yönlü doğrulaması  ile mümkün olabilmektedir. Gelişmiş VPN uygulamaları, sertifika geçerliliği, kullanıcı adı ve parolası yöntemlerini bir arada kullanır.

Güvenli veri alışverişi
Hassas bilgilerin ağ ortamında takas edilmesi için SSL (Secure Socket Layer) ve TLS (Transport Layer Security) Protokollerini  , ve bunlara ek olarak  Blowfish gibi kriptolama algoritmalarını bir arada ve uyumlu şekilde kullanan yazılımların başında OpenVPN gelmektedir.

TürkVPN, OpenVPN ile güçlendirilmiştir.


Etiketler:



Yorum Yok:


Yorum Yap:

234 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress




tema yapımcısı wordpress alexa bilgileri website detay Creative Commons v3 ile Lisanslanmıştır!


© Tüm Hakları Saklıdır - Kaynak belirtmeden alıntı yapılamaz!