Turk VPN
IPv6 Protokolüne bakış
Tarih: 25 Ağustos 2011 Yorum: 0

IPv6 , kısa süre içinde tükenecek olan IPv4 destekli IP adreslerinin yerine geçerek adresleme sorunlarının önüne geçmek
amacıyla devreye alınacak olan yeni Internet protokolüdür. 1981 yılından beri kullanılan IPv4′ü takip eden Ipv6 1998 yılında icad edilmiştir.IPv6′da olan trafik işgal edici   paket başlıkları kaldırılmış ve bununla dolaylı bir hız arttırımına gidilmiştir.

Eğer IPv6 devreye alınacak olmasaydı, bu yazının yazıldığı 2011 Ağustosunu takib eden bir yıl içinde ağa yeni bağlanacak PC’ler , kurumsal bilgisayarlar,
yeni açılacak web siteleri ve/veya IP protokolüyle hizmet veren herhangi bir servisin ağ adresi alması mümkün olmayacaktı.

Ayrıca şu anda IPv4′ün, QoS eklentisiyle idare ettiği ama tam olarak destekleyemediği görüntü ve ses iletimi sıkıntısı IPv6 ile çözülecektir. IPv6, görüntü ve ses paketlerine “öncelikli pakettir” ibaresi atanarak bunlara trafikte öncelik tanımasına olanak sağlamaktadır. Bu sayede video aktarım yapan web sitelerinin yayınları hızlanacak ve kesintisiz hale gelebilecektir.

Her ne kadar şu an için az sayıda (tüm web sitelerinin %0.05′i) kullanılıyor durumda olsa da , hepimiz  günün birinde Ipv6′ya mecbur halde olacağız.
Ve bu gün çok da uzakta değil. Şimdi aralarındaki farklara kısaca göz atalım

Çok daha büyük bir adres havuzu

IpV4 için geçerli olan 32 bit yerine 128 bit uzunluğundaki adresleme aralığı ile,IPv6 bugün dünyada yaşayan 6.8 milyar insanın her birine  5×1028 adet IP adresi verebilme kapasitesine sahip.
Bunun anlamı neredeyse bitme tükenme ihtimali olmayan bir sisteme geçiş.

Multicasting

Tek bir veri pakedinin birden çok noktaya sadece tek bir gönderim ile ulaşması anlamına gelen bu işlem IPv4 ile çok daha sınırlı biçimde gerçekleşmekteydi.

Stateless address autoconfiguration (SLAAC)

IPv6 hostları , IPv6 ağında kendilerini otomatik olarak konfigure ederler ve bunun için routerlardan gelen ICMPv6 mesajlarını kullanırlar.

Zorunlu ağ katmanı desteği

Aslında IPv6 için tasarlanan fakat seçmeli olarak IPv4 tarafından da kullanılabilen Internet Protocol Security (IPsec) bundan böyle öntanımlı olarak karşımıza gelmektedir.

Devam Edecek…..

Etiketler:



Yorum Yok:


Yorum Yap:

* Copy this password:

* Type or paste password here:

75 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress




tema yapımcısı wordpress alexa bilgileri website detay Creative Commons v3 ile Lisanslanmıştır!


© Tüm Hakları Saklıdır - Kaynak belirtmeden alıntı yapılamaz! tekno müzik